top of page
  • Foto van schrijver@surfwithaldo

PRAKTISCHE REISTIPS VOOR NUSA PENIDA

Door de snelle veranderingen op Nusa Penida is het ons opgevallen dat er online veel verouderde informatie te vinden is. Let dus bij het lezen van artikelen op de datum waarop de blog is geschreven. Wij zijn in mei 2019 naar de Nusa’s afgereisd en delen informatie graag met jou!

HOE KOM IK OP NUSA PENIDA? Nusa Penida is te bereiken vanaf Bali of Nusa Lembongan. Het eiland is het snelst te bereiken vanaf Sanur. Je vaart in 35 minuten naar Penida. Tickets kun je in de haven of voorafgaand aan je reis kopen. Ook is het mogelijk om de boot in Padang Bai (op Bali) te nemen. Reis je vanuit het oosten, dan is dit zeker een goede optie! De meeste boten vertrekken tussen 08:30 en 12:00. Het is daarom verstandig om op tijd in de haven te zijn. Koop een open retourticket of enkele reis. Op dit ticket staan de vertrektijden voor de terugreis. De drop off locatie is ook de pick-up locatie. Let op dat je bij aankomst checkt waar het kantoortje van de maatschappij te vinden is.

Je kunt ook een fast boat nemen naar Nusa Lembongan en reis later door naar Penida. Op het eiland zijn pick-up wagens te vinden waar je in kunt springen. Laat je afzetten bij de gele brug. Hier is een ‘kantoortje’ gesitueerd waar je eenvoudig een retourticket naar Nusa Penida regelt. Je betaalt 60.000 IDR (€ 3,75). De boot vanaf Lembongan vertrekt tussen 8:00-17:00 en vaart weg zodra er tien personen op de lijst staan. Op de terugweg moesten wij een kwartiertje wachten op de boot van Penida naar Lembongan, waarna hij meteen vertrok (niet vol). Er is geen vaste dienstregeling.


KAN IK PINNEN OP NUSA PENIDA? Bij aankomst in de haven van Nusa Penida volg je de weg naar de hoofdweg. Op de T-splitsing vind je een ATM. Wij konden hier 1.500.000 IDR (€ 94,00) pinnen. Bij de tweede poging werd de kaart weer aan ons teruggegeven. In het noorden van het eiland is ook een ATM te vinden. Neem voor de zekerheid genoeg cash mee en verstop op het op verschillende plekken in je bagage. Het is vaak wél mogelijk om bij hotels te betalen met Credit Card of pinpas. Check dit vooraf door een berichtje te sturen aan jouw accommodatie!


HOEVEEL DAGEN HEB IK NODIG VOOR HET EILAND?

Wil je het hele eiland over om de mooiste bezienswaardigheden van Nusa Penida zien? Dan heb je zeker drie volle dagen nodig. Je hebt dan weinig tijd om een boekje te lezen op een van de stranden. Het eiland is vrij groot en door een aantal minder begaanbare wegen duurt het reizen langer.WAT IS DE BESTE PLEK OM TE VERBLIJVEN? Voor het ontmoeten van medereizigers kun je het best in het noorden verblijven. Er zijn verschillende accommodaties beschikbaar rond Batununggul. Duikscholen zijn hier gevestigd, ’s avonds kun je terecht in een van de barretjes én de sfeer is door de rustig kabbelende zee erg relaxed.


De eerste nacht verbleven we in Jona Bungalow, een locatie in het midden van het eiland. Dit hebben we gekozen omdat we eerst het oostelijke deel van het eiland wilden verkennen, daarna westelijke deel. Als ik het opnieuw zou kunnen doen dan zou ik een andere planning maken. Lees: Nusa Penida in vier dagen!


Voor de twee nachten daarna verplaatsten we ons naar Namaste Bungalows. Deze accommodatie ligt vrij dicht bij Crystal Bay. In de ruime tuin staan luxe huisjes met een rieten dak. Ieder huisje heeft een eigen terras. De kamer schoon, de bedden goed en de badkamer fijn. Ze hebben een zwembad en de mogelijkheid om een massage te nemen in de tuin. In het restaurant krijg je een goed ontbijt (bij de prijs inbegrepen) en kun je ’s avonds heerlijk eten bestellen. Namaste Bungalows is echt een aanrader!

WAT IS QUA PLANNING AAN TE RADEN? Als ik deze reis nog een keer zou maken, dan zou ik voor drie verschillende slaaplocaties gaan. Ik zal ook over de planning een artikel schrijven zodat jij je beter kunt voorbereiden dan ik!

ZIJN ER NOG TIPS VOOR HET INPAKKEN? Ga je eerst naar Nusa Lembongan? Dan is het een idee om hier jouw grote tas of koffer achter te laten en verder te reizen met een day pack. Tegen een kleine betaling zijn veel accommodaties bereid om jouw bagage drie dagen in het opberghok te plaatsen. Vervolgens reis je alleen met een rugzak drie dagen rond op Nusa Penida. Deze manier van reizen maakt jou een stuk flexibeler! Wees selectief en neem niet te veel mee. Bagage zakken kunnen hierbij goed helpen. Wat je zeker in moet pakken zijn stevige schoenen, slippers, zwemkleding, een sarong (dunne omslagdoek) en zonnebrand.


WELK VERVOER IS ER OP NUSA PENIDA? Je kunt kiezen voor een scooter of auto met chauffeur. Tijdens het reizen over Nusa Penida ben je veel tijd kwijt aan het rondrijden. Dit komt door de slechte infrastructuur en slingerwegen door het bergachtige landschap. Bezienswaardigheden lijken dicht bij elkaar te liggen, toch valt dit in werkelijkheid tegen. Vooral de wegen in het zuid-westen zijn in veel gevallen erg slecht! In het noorden, midden en oosten van het eiland zijn veelal prima.


Scooter Per dag betaal je ongeveer 80.000 IDR (€5,00) voor het huren van een scooter. De brommer is een ideaal vervoersmiddel omdat je alle vrijheid hebt. Wees je er wel van bewust dat er vaak ongelukken gebeuren met brommers (onder toeristen) en de zorg op Nusa Penida niet optimaal is. Wij schreven eerder een artikel over het rijden van een brommer op Bali. Handig om te lezen! Tanken is het goedkoopst bij een tankstation. Langs de kant van de weg wordt ook benzine verkocht. Voor een liter fles betaal je in Bali 10.000 IDR (€ 0,62) en op Nusa Penida 12.000 IDR (€0,75). Ook is het handig om de kaart van Nusa Penida via Google Maps te downloaden zodat je offline kunt navigeren.


Met chauffeur Een auto met chauffeur kun je bij aankomst in de haven of via jouw accommodatie regelen. De chauffeur kent het eiland en zal tijdens de tour de hoogtepunten van het eiland laten zien. Daarna snel door naar Canggu, dan pakken we samen een golfje! Aldo & Arinda

271 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page