top of page
Foto van schrijver@surfwithaldo

Update mei 2020: Coronavirus op Bali

Bijna twee maanden geleden konden we onze laatste surfles verzorgen! Daarna kwamen de annuleringen binnen, stelden veel van jullie vragen over de situatie op Bali en moesten we onze surfschool (tijdelijk) sluiten. Ben je benieuwd hoe het op dit moment op Bali is, hoe we vooruitkijken én wanneer je weer naar Bali kunt komen? Lees mee. DE HUIDIGE SITUATIE OP BALI Vergeleken met de andere delen in de wereld voelen we onszelf nog steeds vrij. Eerlijk gezegd hebben we nooit het gevoel gehad dat we 'opgesloten' zaten in ons huis. We nemen zelf voorzorgsmaatregelen: letten op hygiëne, anderhalve meter afstand en dragen een mondkapje buiten huis. Verder zit Bali op slot. Lucht- en waterverkeer is zeer beperkt en mag alleen bij uitzondering.

Sinds het begin van 2020 zijn er op Bali 6.000 dengue gevallen geregistreerd. Dit is een stuk meer dan het aantal mensen dat het Corona virus heeft opgelopen. Het officiële aantal COVID-19-gevallen op Bali bedraagt 215, waaronder 96 gezond verklaarden en 4 doden. Voor gezondheidsmedewerkers is het moeilijk om onderscheid te maken tussen knokkelkoorts (dengue) en COVID-19, aangezien symptomen zoals koorts en hoofdpijn bij beide voorkomen. Je ziet dat dit een enorm verschil is met Nederland!


Wij hebben deze week een online petitie getekend. Deze roept op tot heropening van de stranden op Bali. De petitie heeft als doel het idee van een 'gefilterde toegang' tot de stranden van Bali onder toezicht van lokale dorpsfunctionarissen te introduceren. Op deze manier kunnen surfers, hardlopers, informeel wandelaars en mensen die tot hetzelfde huishouden behoren om toegang krijgen. Het regentschap van Badung, waar Canggu onder valt, heeft de tijdelijke sluiting van toeristische locaties in het gebied verlengd tot ten minste 29 mei. We zien op dit moment dat restaurants nooit volledig dicht zijn geweest of weer opengaan, de lokale markten zijn ook altijd open geweest, de meeste shop gelegenheden gaan weer open... we de strandwandelingen én het surfen.


Er is een kleine surf dude of surfer girl aan het groeien! Onze ziekenhuiscontroles zijn in het Westerse Siloam Hospital (Denpasar/Kuta). Bij binnenkomst wordt onze temperatuur gemeten, we dragen een mondkapje en zitten op anderhalve meter afstand in de wachtkamer. Het is erg rustig in het ziekenhuis. We voelen ons veilig, de kwaliteit van de zorg is uitstekend en de kleine groeit goed! Dit ziekenhuis op Bali is vergelijkbaar met Westerse ziekenhuizen maar heeft twee voordelen: de wachtlijsten zijn korter en wij mogen gewoon samen naar de echo's.


VOORUIT KIJKEN: BALI NA COVID-19 Als voorbereiding op een wereld die er na de COVID-19-pandemie anders uitziet, worden er door verschillende toerismespelers in Indonesië strategieën bedacht. Er zal een 'nieuwe norm' ontstaan. Gezondheid en hygiëne spelen hierin een sleutelrol. Men wil de gezondheidsvoorzieningen voorbereiden door de hygiëne te verbeteren. Hierbij wordt het belang van schone toiletten en goede sanitaire voorzieningen benoemd. Wij richten ons, met de surfschool, op deze uitspraak:


'In het nieuwe normale tijdperk zal marketing niet alleen gericht zijn op natuurlijke schoonheid of de bestemmingen, maar ook op plaatsen die fatsoenlijk zijn om te bezoeken. Hotels en toeristische attracties die aan bepaalde criteria voldoen, kunnen een certificering krijgen om bezoekers garantie te bieden.'

Bali zal beginnen de BISA-beweging, een Indonesische afkorting die staat voor: schoon, mooi, gezond en veilig. Bali zal de eerste bestemming zijn die de BISA-beweging op gang brengt. Er zal een enorme transformatie nodig zijn om aan de nieuwe norm te voldoen. De raad verwacht dat jongere reizigers, in de leeftijdsgroep van 18-35 jaar, als een van de eersten zullen terugkeren naar Bali.


Op deze manier krijgen we vage richtlijnen waar onze surfschool aan moet voldoen. We houden de ontwikkelingen de komende periode nauwlettend in de gaten. Ons doel is zo'n certificering binnen te halen om jou garantie te bieden dat wij aan de gestelde richtlijnen voldoen. Naast afwachten is dit het enige wat we op dit moment kunnen doen. Inkomsten zijn er op dit moment niet, alternatieven ook niet. Zo simpel is het! Op Bali is er geen sociaal systeem waar je op terug kunt vallen.


We blijven positief en kijken vooruit! Dit is de vibe die we altijd hebben gehad, vanaf de start van Surf with Aldo ruim twee jaar geleden. Door het bieden van Westerse kwaliteit, goed materiaal, heldere surf instructie en persoonlijk contact blijven we onszelf onderscheiden als 'mobiele' surfschool. Hollanders... dat zijn altijd wereldreizigers geweest. We hebben er alle vertrouwen dat we jullie weer op Bali zullen zien voor een surfles!


WANNEER KAN IK WEER NAAR BALI OP VAKANTIE? Dit is een vraag waar niemand op dit moment een helder antwoord op heeft. Wij weten dat Bali aan deze kant nu nog 'op slot' zit. Het is nu (mei 2020) niet mogelijk om zonder Indonesisch paspoort of KITAS/KITAP (verblijfsvergunning) voet op het eiland te zetten. Er wordt veel gespeculeerd op Facebook groepen. Er zijn geen persconferenties voor Bali zoals onze premier Mark Rutte zo goed doet. Zullen we afspreken dat als we meer weten (uit officiële bronnen) we dit met jou delen?


Stay safe, Aldo & Arinda

816 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page