We lezen vrijwel iedere week een vraag over Malaria en/of Dengue op een van de reizigers groepen op Facebook. Wat wij graag wilden weten is: 'Wat is Malaria en Dengue precies? Bij welke symptomen moet ik op standje 'alert' springen? Hoe kan ik me voorbereiden?' Allemaal vragen waar we vandaag een antwoord op vinden.
WAT IS MALARIA?
Wat we op google vonden: 'Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door parasieten die via een muggenbeet in het lichaam terecht komen. De mug is dus de overbrenger van de parasiet van de ene mens (malariapatiënt) naar de andere.' Het is dus geen bacterie of virus! Malaria is een levensbedreigende infectieziekte welke wordt veroorzaakt door een parasiet welke leeft in het bloed van mensen of dieren. Mensen kunnen niet ziek worden van dierlijke malaria. Een persoon die de dodelijke parasiet bij zich draagt, kan namelijk iemand anders met zijn of haar besmette bloed infecteren. Niet via slijmvliezen, bortsvoeding of sexuele overdacht, maar via de steek van een mug, die het besmette bloed overbrengt van de ene naar de andere persoon.
MALARIA IN BALI
Het is goed om te weten wat Malaria precies is, maar komt het ook in Bali voor? Alle websites geven aan dat in heel Indonesië, behalve in Bali, Malaria voorkomt. Combineer je Bali met een ander eiland? Check dan goed wat er geadviseerd wordt op bijvoorbeeld een van bovenstaande websites.
MALARIA PILLEN
Malariapillen kunnen vaak een goede bescherming geven tegen malaria, mits ze trouw volgens voorschrift van een arts worden ingenomen. Toch bestaat er een kleine kans dat je besmet raakt. In dat geval zorgen de pillen ervoor dat het langer duurt voordat er (mogelijk) gevaarlijke complicaties optreden. Hierdoor is er meer tijd om een behandeling te starten. We kunnen dus stellen dat je malaria kunt oplopen, ondanks dat je de pillen slikt.
Hoewel de kans niet groot is dat je malaria krijgt als je de pillen slikt volgens het voorschrift is het wél mogelijk Malaria op te lopen. Wanneer dit desondanks toch gebeurt, duurt het dankzij malariapillen langer voordat er zich (mogelijk) ernstige complicaties voordoen. Er is daardoor meer tijd om de ziekte adequaat te behandelen. Ga in het geval van besmetting altijd naar het ziekenhuis.
TIP: Kijk in alle gevallen uit met bloedtransfusies (je weet nooit waar je terecht komt na een heftige stap-avond), ook met transplantaties, besmette naalden en wonden van injectienaalden.
NOODBEHANDELING MALARIA
Als je naar een gebied gaat waar dagelijks gebruik van malariatabletten niet nodig is, dan wordt in sommige gevallen een kuur ter behandeling van malaria meegegeven. Dit heet een ‘noodbehandeling’. Voor alle eilanden ten oosten van Lombok (waaronder Papoea, Sumba, Sumbawa, Timor, Flores, Molukken) worden malariatabletten geadviseerd.
WAT IS DENGUE?
Dengue is een ernstige virusinfectie. Het virus wordt overgedragen door muggen. Er bestaan 4 verschillende typen van het virus. De ziekte komt in de meeste (sub) tropische gebieden voor, met name in Zuidoost Azië, Midden en Zuid Amerika en het Caribische gebied. De ziekte komt vooral voor in verstedelijkte gebieden. Dengue wordt ook wel knokkelkoorts genoemd.
DENGUE: DE SUMPTOMEN
De ziekte verloopt vaak als een soort griep, met koorts, spierpijnen en soms huiduitslag. De klachten bij dengue ontstaan plotseling. Je voelt je erg ziek, hebt hoge koorts (41 graden) en er is vaak pijn in spieren en gewrichten. Vaak is er ook de eerste dagen een vlekkerige rode uitslag. Na de besmetting duurt het ongeveer 2 tot 15 dagen voordat er klachten ontstaan. Omdat de gewrichten vaak pijnlijk zijn wordt de ziekte ook wel knokkelkoorts genoemd
Na enkele dagen ontstaat er vaak misselijkheid, braken en hoestklachten. Wanneer de temperatuur daalt, ontstaat er vaak opnieuw een rode uitslag op gezicht, armen en benen. De koorts kan dan ook weer iets stijgen. Meestal treedt hierna een geleidelijk herstel op. In zeldzame gevallen ontstaan er complicaties 2 tot 5 dagen na het begin van de klachten. Het kan dan gaan om de Dengue Hemorragische Fever. Dit is een ernstige aandoening, zonder behandeling overlijdt 10% van de mensen aan deze complicatie door bloedingen en shock. Met optimale behandeling is dat 1%.
TIP: Breng in alle gevallen een bezoek aan een kliniek of ziekenhuis.
DENGUE IN BALI
De tropen en het regenseizoen, dé perfecte combinatie voor het oplopen van dengue-koorts. Dengue of knokkelkoorts is in bijna elke regio en op elk moment van het jaar te vinden. De kans dat je dengue oploopt is hoger tijdens het regenseizoen van oktober tot april, met een piek in februari en maart.
VOORKOM DENGUE: VOORZORGSMAATREGELEN
De belangrijkste voorzorgsmaatregel is het voorkomen van muggenbeten. Dit kun je doen door regelmatig een antimuggen-smeersel te gebruiken. Het zorgen voor weinig onbedekt huidoppervlakte helpt daar ook bij. Bij het gebruik van en klamboe verklein je ook de kans om geprikt te worden. De dengue-mug prikt vooral in de vroege ochtend en de late namiddag. Poeltjes en plassen zijn een trekpleister voor muggen, probeer deze rond deze tijdstippen te vermijden.
SMEREN MET DEET
DEET blijft de gouden standaard van de momenteel beschikbare muggen en tekenwerende middelen. Vergelijkende studies suggereren dat DEET-preparaten de meest effectieve insectenwerende middelen zijn die nu beschikbaar zijn. Het middel wordt al 40 jaar gebruikt en is veilig voor de meeste kinderen als het wordt gebruikt als voorgeschreven. De effectiviteit varieert van individu tot individu en is afhankeleijk van klimaatveranderingen, het afwassen van het middel (doordat je bent gaan zwemmen of in de regen hebt gelopen) en hoge temperaturen maken het middel minder effectief.
Overmatige blootstelling aan DEET op elke leeftijd veroorzaakt toxische effecten, waaronder jeuk, huiduitslag en in ernstige gevallen prikkelbaarheid, slapeloosheid en verwarring. Er moet echter worden opgemerkt dat het gedurende 40 jaar intensief is bestudeerd en in miljarden toepassingen is gebruikt. Slechts 50 van dergelijke toxische reacties zijn gemeld en de meeste zijn zonder gevolgen opgelost. Gebruik DEET dus volgende de beschrijving, dan lukt het in de meeste gevallen gezond terug te komen. Wij wonen in Bali en gebruiken geen DEET in het gebied waar we wonen (Canggu). Wél hebben we vaak een flesje bij ons voor het geval we op een plek komen wat hoger 'prik-gehalte' heeft.
See you on the next wave! Aldo & Arinda
Comments