top of page
  • Foto van schrijver@surfwithaldo

REISROUTE: NUSA PENIDA IN VIER DAGEN!

Een van de moeilijkste onderdelen van de voorbereiding vonden wij de route. Dit omdat je niet goed in kunt schatten hoeveel tijd de reis en het bezichtigen van een hoogtepunt in beslag neemt. Daarom beschrijven we onze favoriete route in dit artikel!DAG 1: VAN LEMBONGAN NAAR PENIDA Vandaag regel je vervoer voor Nusa Penida, rijdt je kilometers langs de goed geasfalteerde noordoost kust, ervaar je de Goa Giri Putri Tempel, Diamond Beach & Atuh Beach.


Gisterochtend zijn we aangekomen op Lembongan en hebben hier de hoogtepunten bekeken. Vandaag pakken we een day pack in, laten onze grote tas achter en gaan met de boot naar Nusa Penida. Sta vroeg in de ochtend op om een van de eerste boten naar het grootste eiland te nemen. Ze vertrekken vanaf 8:00 ’s ochtends en op het moment dat er 10 mensen aanwezig zijn. Je betaalt voor een retourtje 60.000 IDR (€ 3,75).

Na 10 minuten varen kom je aan in de haven van Nusa Penida. Daar regel je een brommer of een auto met chauffeur. Kies je voor de brommer dan is het handig om een kort testritje te maken. Check de remmen en het profiel op de banden. Het is fijner om alleen op de brommer te zitten i.v.m. de steile wegen die je tegen gaat komen. Je betaalt 80.000 IDR (€ 5,00) per dag voor het huren van een brommer. Een auto met chauffeur kost ongeveer 800.000 IDR (€ 50,00) per dag kosten.

Vanaf de haven vertrek je over de goed geasfalteerde weg in het noorden van het eiland. Maak een korte stop bij Penida Colada Beach bar voor een kokosnoot en een kleine snack. Rijd daarna door naar de Goa Giri Putri Tempel. Neem een sarong (dunne omslagdoek) mee of huur er eentje aan de voet van de trappen. Bovenaan wordt gevraagd om een donatie. Daarna klim je door een smalle spleet de grot in. Geniet van de magische ervaring! Bij de uitgang van de grot kun je een zegening van een monnik krijgen. Daarna loop je via de trappen aan de achterkant naar beneden of weer terug door de grot.


Stap weer op de brommer en zoek een fijne plek langs het strand om te lunchen. Je hebt vanaf deze kant van het eiland, bij helder weer, zicht op Bali en Mount Agung. Ook kun je een stukje over het strand lopen om lekker pootje te baden.

Ben je klaar met de lunch? Navigeer jezelf via Google Maps naar jouw accommodatie bij Diamond Beach. Drop je rugzak en vervolg je reis naar de kust. Klim eerst rechts naar beneden langs de klif om Diamond Beach van dichtbij te ervaren, daarna weer omhoog en aan de linkerkant naar beneden. Chill de rest van de dag op Atuh Beach.
DAG 2: ZONSOPKOMST, BINNENLAND EN DE JUNGLE Vandaag sta je vroeg op, zie je de zon opkomen bij het Thousand Island Viewpoint, geniet van de Telebubbies Hills in het binnenland en rijd je door de jungle twee verborgen natuurlijke zwembadjes en een strandje. De dag sluit je af met het bekijken van de zonsondergang bij Banah Cliff Point.


Er is niet veel te doen in de avond rond Diamond Beach. Daarom kun je vroeg opstaan om de zonsopkomst te bekijken bij het Thousand Island viewpoint. Toen wij er waren werd er hard gewerkt aan nieuwe accommodaties in de omgeving. Bij het Thousand Island Viewpoing (of Pulau Seribu) loop je via trappen naar beneden. Hier vind je de bekende boomhutten én prachtige punten waar je uitzicht hebt op de eilanden en Diamond Beach.


Daarna is het tijd om op de brommer te springen richting Teletubbies Hill. De natuur is hier prachtig! Ben je vroeg dan zou je naar de Penguyangan waterval kunnen rijden. Hier vind je blauwe trappen die langs de klif naar beneden leiden. Wij zijn tot halverwege gelopen omdat we hoorden dat de waterval niet veel voor stelde. De blauwe trappen zijn uitdagend en de uitzichten prachtig.


Je zou jouw rugzak na deze waterval naar de volgende accommodatie kunnen brengen. Een goede locatie om te overnachten is rond Kubu Indah Guesthouse. Rijdt daarna door naar Tembeling Beach and Forest. Dit is een van de hoogtepunten van de reis naar Nusa Penida. De smalle en steile wegen dwars door de jungle zijn een avontuur op zich. Kijk uit! De wegen zijn gemaakt voor ervaren bestuurders. Zorg ervoor dat de remmen en banden van de brommer die je gebruikt van goede kwaliteit zijn. Met de auto kun je hier niet komen en daarom een niet veel bezochte locatie. Stop bij aankomst een donatie in de box en vervolg je trip via de trappen richting de natuurlijke zwembaden. Na de eerste pool heb je een uitgehouwen rots waar je doorheen kunt klimmen. Hier staan mooie stapeltjes met stenen en het uitzicht is ook prachtig. Neem daarna een duik in het tweede zwembadje met uitzicht over de zee. Echt uniek!


Sluit jouw dag af met een zonsondergang bij het Banah Cliff Point. Er zijn verschillende punten waar je met een hapje en drankje kunt genieten van de zon die langzaam in zee zakt. De dichtstbijzijnde accommodatie die we kunnen vinden via booking.com is Kubu Indah Guesthouse. Op Google Maps zien we Bele Guest House waarover niet veel informatie beschikbaar is.


DAG 3: ULTIEME KLIM & NATUURLIJKE INFINTY POOL Vandaag klim je naar Kelingking Beach, ga je chillen in de natuurlijk infinity pool bij Angel’s Billabong en zie de het prachtige Broken Bay.


Opnieuw sta je vroeg op om naar Kelingking Beach af te reizen. Laat je rugzak achter bij de accommodatie en neem alleen mee wat je écht nodig hebt: schoenen, zwemkleding, een sarong (dunne doek), een snack (bananen) en water, veel water. Zorg ervoor dat je vroeg op de locatie bent om dagjes mensen zo veel mogelijk te ontwijken en als een van de eersten de klim naar Kelingking Beach kunt maken. Vroeg in de ochtend is het nog relatief koel. Wij schreven alle tips voor de klim naar Kelingking Beach op.

Rond de middag kun je heerlijk eten bij een van de warungs (eethuisje) op de klif. Loop ook nog even naar een ander viewpoint wat veel reizigers overslaan. Je kunt dit bereiken door vanaf de weg rechtdoor de lopen, over het smalle paadje, onder de bomen door richting een grasveld. Vanaf dit punt is het uitzicht fenomenaal!


Later vertrek je over de slecht begaanbare wegen richting Angel’s Billabong. Het is goed om de getijden in de gaten te houden. Met eb kun je in de natuurlijk infinity pool duiken. Dit is altijd op eigen risico! Angel’s Billabong is goed te combineren met Broken Bay (en soms beach). Daarna is het verstandig om je spullen op te halen bij de accommodatie en naar de laatste locatie af te reizen bij Crystal Bay. Wij kozen voor Namaste Bungalows. Zij hebben prachtige huisjes, een ruime tuin, zwembad, massages en heerlijk eten in het relaxte restaurant. De perfecte locatie na een actieve reisdag!

Overnachten: Namaste Bungalows bij Crystal Bay.


Een andere mooie optie is Penida Bambu Green. De houten hutjes staan in het binnenland en daardoor verder van het strand. Fantastisch om mooie Instagram plaatjes te schieten! Ook dicht bij de haven.


DAG 4: SNORKELEN MET MANTA’S & RELAXEN Vandaag sta je vroeg op om vanaf Crystal Bay te gaan snorkelen, daarna kun je twee dingen doen: de rest van de dag relaxen op het strand bij Crystal Bay of de boot nemen richting Lembongan.

’s Ochtends rond een uur of 7 is het nog vrij rustig op het water. Het ideale moment om een privé boot te regelen voor een snorkeltripje. Op het strand bij Crystal Bay is er een kantoortje waar je een trip kunt boeken. De jongens zijn al vroeg aanwezig. Wij raden aan om specifiek te vragen naar Manta Point (niet Manta Bay) om de kans op het zien van Manta’s te vergroten. Ook Gambat Bay is prachtig! Wij betaalden voor drie personen 900.000 IDR (€ 56 euro) en bezochten in tweeënhalf uur drie verschillende spots. Je zou ook een snorkel set kunnen huren en vervolgens de zee in te zwemmen. Crystal Bay is ook prachtig!

Je bent vanochtend weer vroeg opgestaan. Het is daarom mogelijk om de boot terug te nemen naar Lembongan en hier je reis voort te zetten. Je kunt er ook voor kiezen een relaxte dag op het strand door te brengen.


Geniet van de avontuurlijke reis en deel jouw verhalen met ons tijdens een surfles! Aldo & Arinda

147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page