Een groepje mannen met batik sarongs en traditionele hoofdbedekking plantten zich in kleermakerszit op het asfalt. Het luide geklingel van een gamelanorkest begint. Later volgt een dans met maskers waarin eeuwenoude prinsen, demonen en draken voorkomen. Ceremonies en kleurrijke rituelen zijn verweven met het leven van alledag. Het trekt jou, het trekt mij. Wat is die magische aantrekkingskracht die Bali heeft?
MAGISCH BALI
Het Balinese geloof is, net als veel andere inheemse religies, van oorsprong animistisch. Animisme (Latijn anima = 'geest', 'ziel') is het filosofisch, religieus of spiritueel concept waarbij zielen of geesten niet alleen bestaan in mensen en dieren, maar ook in planten, stenen of natuurlijke fenomenen zoals donder en geografische zoals bergen en rivieren.
Het magische geloof speelde tot halverwege de 14de eeuw een belangrijke rol, toen het eiland werd ingelijfd bij het Javaanse Majapahit-rijk. Het hindoeïstische geloof werd opgelegd, compleet met het bijbehorende kastenstelsel. Een aantal geïsoleerde dorpen weigerden het nieuwe regime te erkennen en hielden vast aan de oude gebruiken. De inwoners worden 'Bali Aga' genoemd, wat ‘oorspronkelijke Balinezen’ betekent.
TRUNYAN: BALI AGA-DORP
Trunyan staat voor de oorsprong van de Balinese hang naar magie! Je kunt Trunyan bezoeken, een Bali Aga-dorp in het koele hoogland van Midden-Bali aan de voet van Gunung Batur. Het dorp is langgerekt en bestaat uit een aaneenschakeling getrapte plateaus. Hoewel de ‘Bali Aga’, Hindoe zijn, leven zij grotendeels nog volgens de animistische leer. In hun geheel ommuurde dorp, dat vermoedelijk uit de 11e eeuw stamt, heerst een serene rust. De plek is al ruim duizend jaar onafgebroken bewoond en staat daardoor rechtstreeks in contact met de wereld van prins Jayaprana.
Trunyan is opmerkelijk vanwege zijn eigenaardige behandeling of dode lichamen, waarin ze op de grond worden geplaatst, en zijn bedekt met stoffen en bamboe luifels en verlaten om te ontbinden. Er wordt gezegd dat de invloed van een nabijgelegen boom de bedorven geur van de lijken verwijdert.
De bewoners van gaan op een bewuste en duurzame manier met de natuur om. Ook is het dorp uniek door haar ingewikkelde weeftechniek die dubbel-ikat genoemd wordt. Je kunt in het dorp aardige souvenirs kopen met afbeeldingen van verschillende goden, theatrale figuren of een Balinese kalender. Trunyan is ook bekend om het stenen beeld van de beschermheilige van het dorp. Het heeft verschillende namen waaronder Ratu Gede Pancering Jagat. Men zegt dat het beeld 1100 jaar oud is en mag niet door vreemdelingen bezichtigd worden. De tempel is met een hangslot afgesloten. Magie bestaat door geheimzinnigheid!
UBUD: DE OORSPRONG
De naam ‘Ubud’ is afgeleid van het Balinese woord ubad, dat ‘medicijn’ betekent. Dit medicijn werd gehaald uit een kruid dat vlakbij de Campuhan rivier groeide. Veel oude inwoners van Ubud stonden (en sommige staan) bekend om hun genezende krachten, waardoor zij erg werden gewaardeerd door de voormalige koningen. Lang geleden was Ubud een klein gebied rondom Campuhan, maar inmiddels zijn verscheidene omringende dorpen eraan vastgegroeid.
UBUD: MAGISCH OF TOERISTISCH?
Beroemdheden als Charlie Chaplin, Noel Coward, Cole Porter en Margaret Mead 'ontdekten' sinds de jaren '30 Ubud wat ondertussen een van de bekendste dorpen van Bali is. Denk ook aan Eat Pray Love, de film die gebaseerd is op de bestseller van Elizabeth Gilbert. De toeristische branch speelt hier aardig op in door Eat-Pray-Love-tours aan te bieden waarbij je een purificatie ceremonie met een Balinese healer ondergaat. Je kunt je laten verrassen door de geneeskrachtige kruiden en planten die in het wild groeien. Ook kun je leren hoe je traditionele jamu's (geneeskrachtige middeltjes) met deze kruiden en planten kunt maken.
UBUD: WAAR IS DE MAGIE?
Ubud trekt mensen naar zich toe. Het stadje wordt vaak genoemd als spiritueel middelpunt van het eiland. Je vindt er workshops op het gebied van yoga, meditatie, stilteretraite, massage en andere manieren van zelfontplooiing. De ware magie schuilt niet in de uit het westen overgewaaide spiri-hypes. Het schuilt in de volksgeest en de religie die volledig met het dagelijks leven is verweven. De Balinees vereert goden, demonen en voorouders. Brahma, Vishnu en Iswara symboliseren schepping, levenstijd en vernietiging. Ceremonies en offerrituelen worden uitgevoerd om goden en demonen goed gestemd te houden. Een dagelijks terugkomend ritueel! Het is daarom ook niet vreemd dat de religiositeit voortdurend in de lucht hangt, het onder jouw huid kruipt en jij daardoor zelf wellicht dieper over het leven gaat nadenken.
GEHEIM VAN DE HOUDING
In mijn eerste aantekeningen over Bali lees ik terug dat ik onder de indruk was van de rituelen, mezelf 'anders' voelde en de geluiden me bevielen. Mijn foto's laten zien dat mijn aandacht werd getrokken naar de 'gebedsmandjes' op de straten. Ik schrijf over de houding van de Balinees wanneer zij rituelen uitvoeren:
'Wow! Deze mensen hier. Ze lijken mild en gelukkig als zij hun rituelen uitvoeren. Velen lijken een diep geheim te kennen. De vibe die het met zich meebrengt zorgt bij mij voor een mysterieuze aantrekkingskracht.' - Arinda See you on the next wave! Aldo & Arinda
Comments