top of page
  • Foto van schrijver@surfwithaldo

INDONESISCHE RUPIAH (IDR)

In Bali betaal je met de Indonesische Rupiah. Het meest eenvoudig is om via een applicatie of Google te zien wat de wisselkoers is. Wij gebruiken de applicatie: Currency.

PINNEN BIJ AANKOMST OP DE LUCHTHAVEN Na een vlucht wil je niets liever dan zo snel mogelijk naar jouw accommodatie. Om de taxi te kunnen betalen heb je Indonesische Rupiah nodig. Een bankpas wordt niet geaccepteerd in de taxi. Op het vliegveld in Denpasar vind je verschillende pinautomaten waar jij geld kunt pinnen. Zorg ervoor dat je vóór jouw reis naar Bali even checkt of ‘betalen buiten Europa’ aanstaat.

Bekijk voorafgaand aan jouw reis hoeveel het kost om geld op te nemen in het buitenland. Achteraf zullen de kosten in rekening gebracht worden. Als je hier geen rekening mee hebt gehouden, kan het een nare tegenvaller zijn. Pinnen met een Credit Card is nog duurder!

BETALEN BIJ SURF WITH ALDO

Wij adviseren onze surf gasten gebruik te maken van TransferWise. Je bespaart enorm op de kosten, dus ook op jouw surf lessen of pakket. Je bespaart al snel zo'n 100.000 IDR!


VOORAF GELD WISSELEN

Het kan, maar is niet nodig. Er zijn voldoende pinautomaten op Bali die je kunt gebruiken. Ga je naar de Nusa’s of Gili’s, dan is het wellicht handig een beetje extra cash mee te nemen en dit op verschillende plaatsen in je bagage te verstoppen. Het aantal pinautomaten op deze eilanden is gering en het kan voorkomen dat de pinautomaten leeg of buiten werking zijn.

ATM SCAMS IN BALI

Het komt steeds vaker voor dat er scams plaatsvinden bij pinautomaten (ATM). Het is daarom verstandig om overdag bij een bank naar binnen te lopen en het pinautomaat te gebruiken. Heb je toch geld nodig? Check dan de machine goed voordat je hem gebruikt. Zijn er opzetstukken geplaatst, ligt er een plaatje op het toetsenbord of is er een klein cameraatje geplaatst boven het toetsenbord? Bij twijfel, niet gebruiken!

TIP: Check bij jouw bank over je verzekerd bent voor scams/skimming én verplaats je geld steeds van je spaar- naar je betaalrekening voor het pinnen.

IS BALI GOEDKOOP? Vergeleken met Nederland is Bali in sommige opzichten goedkoop, in andere opzichten niet. Het is dus moeilijk te zeggen en ligt erg aan jouw leefstijl. Wel zien we dat prijzen de afgelopen jaren gestegen zijn door het toenemende toerisme en behoort het eiland niet meer tot de goedkoopste landen in Azië.

TIP: Zeg uit respect nooit tegen een lokaal persoon dat iets goedkoop is of wat jouw salaris is. Het kan goed zijn dat hun maandsalaris tussen de 1.500.000-3.000.000 IDR ligt. Een tip geven wordt erg gewaardeerd.


INDONESISCHE RUPIAH: BILJETTEN EN MUNTEN Het grootste biljet op Bali is de roze flap, 100.000 IDR. Omgerekend ongeveer 6 euro (april 2019). Daarna komt de blauwe 50.000 IDR, de groene 20.000 IDR, de paarse 10.000 IDR, 5000 en 2000 zijn beide bruin. Er zijn ook nog munten van 1000, 500, 200 en 100 IDR. Spaar deze bij elkaar en zie hoe snel je weer een kokosnoot hebt verdiend.

BETAAL VIA TRANSFERWISE

Dit is een herhaling: Wij adviseren onze surf gasten gebruik te maken van TransferWise. Je bespaart al snel zo'n 100.000 IDR op een aankoop! Daarnaast kom je niet voor een vervelende verrassing te staan als je thuis je bankrekening checkt en ziet welke kosten de bank in rekening brengt voor het opnemen van geld via een ATM.

​​

See you on the next wave! Aldo & Arinda

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page