top of page
  • Foto van schrijver@surfwithaldo

ETIQUETTE & GEWOONTEN OP BALI

Bijgewerkt op: 2 sep. 2019

Voordat je op reis gaat naar Indonesië, kan het handig zijn om wat meer te weten te komen over de etiquettes en gewoontes die in Bali gelden. Onbedoeld kwetsen wordt op deze manier voorkomen. Ook kan het helpen een betere band op te bouwen met de lokale bevolking door een goede indruk te maken met jouw gebaren. Leer vandaag over de etiquettes en gewoontes op Bali!

EEN VRIENDELIJKE GROET

We zijn op Bali waar Bahasa Indonesia, maar ook Balinees gesproken wordt en waar Hindoes, Christenen en Moslims naast elkaar wonen. Hoewel handdrukken over het algemeen aanvaardbaar zijn voor zowel mannen als vrouwen, zullen sommige Islamitische vrouwen bij een kennismaking knikken en glimlachen. Een handdruk mag alleen gestart worden door dames. Je zult ook tegenkomen dat men het woord 'salam' gebruikt (Moslim) en beide handen uitsteekt. Daarna houdt hij de uitgestrekte handen licht tegen die van zijn vriend en brengt ze vervolgens naar zijn borst. Hiermee wil hij zeggen: 'Ik groet u vanuit mijn hart'. Deze salam kun je beantwoorden door de gebaren simpelweg te kopieëren. Balinezen zullen je bij aankomst de hand schudden om deze vervolgens naar de borst te brengen. Ook een teken van respect en groet vanuit het hart óf 'ik sluit je in mijn hart'. MELUKAT-MOEDER: VANDAAG WAS MAGISCH De mannen van het gezin hebben deze ochtend surflessen gehad en wij hebben een after-party met de moeder van het gezin. Net na volle maan bezoeken we Ibu Hana, onze Melukat-moeder en haar man. Ja, het lijkt op een 'eat, pray, love' ervaring maar dan niet gecommercialiseerd. Een melukat (muh-loe-kat) is een waterreiniging en kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Wil jij dit meemaken? We zijn bereid je mee te nemen en Aldo vertaald, zo goed als hij kan, met één maar... geloof en ga anders niet.


LICHAAMSTAAL: JE HANDEN

Gebruik altijd je rechterhand tijdens het eten of bij het geven en ontvangen van dingen. Hoewel je toerist bent kun je hier eenvoudig rekening mee houden, maar word je zeker niet bestraffend aangekeken als je het een keer vergeet. Ook is het niet beleeft om met je rechter wijsvinger te wijzen naar plaatsen, dingen of personen. Het is beter om je rechter duim te gebruiken. Wijs ook zeker niet naar iets met je voet, dit is erg onbeleefd.

OP VISITE GAAN

Wil je bij iemand op bezoek gaan? Maak dan vooraf een afspraak. Onaangekondigde bezoeken worden niet verwacht. Trek altijd je schoenen uit voordat je het huis binnengaat. Je zult drinken (en eten) aangeboden krijgen, neem dit aan uit beleefdheid. Ook bij het ingaan van een winkel of spa zie je wel eens slippers op de stoep staan. Volg het voorbeeld, dit wordt erg gewaardeerd.

BEZOEK EEN TEMPEL OF MOSKEE

Voordat je een tempel of moskee betreedt is het altijd de bedoeling dat je je schoenen uittrekt. Het is ook beter om je schouders en knieën te bedekken. Bij een moskee kan het voorkomen dat er een hoofddoek aangeboden wordt aan de vrouw. Neem deze aan en bedek je haar. Vaak is het geen probleem foto's te nemen. Wél is het netjes toestemming te vragen. PS. Geloof het of niet: er zijn toeristen die op Balinese tempels klimmen, hun kont wassen met water uit heilige bronnen en meer. Beter als je dat niet doet.


PROOST! ...OF NIET?

Het uitbrengen van een toost voordat drank gedronken wordt is geen gewoonte. Wel wordt deze overgenomen vanuit de westerse cultuur. Moslims drinken in principe geen alcohol maar de Balinezen houden wel van een drankje! Nodigen ze je uit om arak te drinken? Zorg dan voor transport naar huis. Je zult ook zien dat er vaak niet uit de fles wordt gedronken maar uit een glas, wat vervolgens gedeeld wordt (shotglaasje = slokkie). Een unieke ervaring maar... Hati-hati!

INDONESISCHE VS. WESTERSE CULTUUR

Balinezen zijn gewend aan Westerlingen en begrijpen daarom vaak ook dat er verschillen zijn met hun eigen cultuur. Over het algemeen zijn Indonesiërs zeer vriendelijk en beleefd. Het wordt erg op prijs gesteld als (religieuze) gewoontes gerespecteerd worden. Als jij je aanpast aan de cultuur en gewoonten zul je merken dat de Balinees erg open naar je is en bereid is om alle vragen die je hebt te beantwoorden.

KUSSEN OF KNUFFELEN IN HET OPENBAAR

Je zult de Indonesiër niet snel hand in hand zien lopen of elkaar een kus zien geven. Hoewel er steeds vaker jonge stelletjes op het strand zijn die dit wel doen, toch is het niet gebruikelijk vanuit de cultuur. Wellicht hebben zij dit overgenomen van onze Westerse cultuur. Seks op het strand is écht not done! Dat kroelen en kussen doen we maar gewoon achter een gesloten deur.

GEZICHTSVERLIES, HOE ZIT DAT?

Publieke uitingen van woede, persoonlijke spot en schuld worden als vulgair en slecht gemanierd beschouwd. Dit wordt zo veel mogelijk voorkomen in Indonesië. Je kunt in een situatie terecht komen, bijvoorbeeld wanneer je de weg wilt vragen en je een onjuist antwoord krijgt omdat de ander je gewoonweg niet begrijpt of de weg niet weet. De Indonesiër zal minder snel zeggen: 'Ik weet het niet'.

GOKKEN IS STRAFBAAR

Word je uitgenodigd voor een hanengevecht, gok dan niet! Dit is strafbaar. Op Bali gelden er speciale regels in verband met de Hindoeïstische cultuur. Ben je benieuwd naar de hanengevechten? Wellicht interessant om onze cultuur pagina eens te bekijken!

EERLIJK ZULLEN WE ALLES DELEN, VOORAL HET ETEN

Voor Westerlingen is het gebruikelijk je eigen drankjes en eten te kopen. In Indonesië ligt dat iets anders, er wordt meer gedeeld, vooral het eten. Een van de eerste vragen die je zult krijgen is: 'Sudah makan?' Dit betekent: 'Heb je al gegeten?' Niet gebruikelijk voor ons Hollanders, wél voor de Indonesiër. Misschien is het leuk om een keer te vragen als je in een taxi stapt!

HOE ZIT HET MET DE SURF ETIQUETTE In het water gelden andere regels dan op het land. We komen erg vaak tegen dat Westerlingen deze regels niet beheersen wat voor frustratie zorgt bij de lokale en ervaren surfers. Wil jij meer weten over hoe jij je het best kunt gedragen in het water, tijdens het surfen? Vraag dit aan Aldo tijdens jouw surfles. See you on the next wave! Aldo & Arinda

333 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page