top of page
  • Foto van schrijver@surfwithaldo

VEILIGHEID: DRUGS, GELD WISSELEN EN CORRUPTIE

Bijgewerkt op: 2 sep. 2019

Shit! Ik ben opgelicht!' Het toerisme in Bali neemt ieder jaar toe, ook de criminaliteit. Allereerst willen we aangeven dat het niet altijd om de lokale bevolking gaat maar buitenlanders die hun slag slaan op Bali. Laatste is een georganiseerde bende Bulgaren opgepakt vanwege ATM scams. Het is de kunst op je hoede te zijn in bepaalde situaties en de kans te verkleinen dat jou iets overkomt.

GELD WISSELEN

Heb je geld over van een vorige reisbestemming en wil je dat wisselen voor Indonesische Rupiahs? Dat kan. Er zijn verschillende wisselkantoortjes te vinden langs de weg. Wees hier altijd op je hoede! Tel het geld dat je zowel afgeeft als terugkrijgt altijd zélf na. Laat hen vervolgens het geld wat ze aan jou overdragen niet nog een keer natellen. Hier gaat het vaak mis. Wij wisselen ons geld vaak direct op het vliegveld. Misschien heb je dan niet de beste koers, maar wel veilig.

ATM (PINAUTOMATEN) SCAMS

Scammen/Skimming gebeurt regelmatig bij het gebruik van een ATM (pinautomaat). Het is helaas lastig te achterhalen welke ATM je wel, en welke er niet gebruikt kunnen worden. Bij het opnemen van geld is het belangrijk een aantal zaken te checken:

1. Staan er verdachte personen rond de ATM? Niet pinnen! 2. Voel met je hand boven het toetsenbord en check of er een verborgen camera zit. 3. Check of er geen ongewoon plastic/plaatje over het toetsenbord zit. 4. Voel of de bescherming en/of het toetsenbord los zitten. 5. Scherm het invoeren van je code altijd zo goed mogelijk af. 6. Check je bankaccount regelmatig via de mobiele applicatie van jouw bank.

Het kan voorkomen dat ze je scammen in Bali en dat er een dag later geld wordt afgeschreven. Neem direct contact op met je bank en blokkeer je kaart. Neem voordat jouw reis begint contact op met je bank om te checken of zij scams vergoeden. Wij, van Dutch do Bali, hebben dit meegemaakt en Rabobank heeft het afgeschreven bedrag netjes vergoed.

Aangifte doen bij de politie heeft vaak niet veel zin omdat zij een bedrag aan je vragen voor het opmaken van een rapport. Check bij jouw bank of het een vereiste is om het opgenomen geld terug te krijgen. Zo niet, houd het dan bij een post op een van de Facebook communities zodat je eventueel anderen kunt waarschuwen. Wij hebben een post-it op het pinautomaat geplakt toen we erachter kwamen dat we de dupe waren van skimming. Up to you!


DIEFSTAL OP DE SCOOTER

Opgelet! Stop je tasjes en rugzak altijd onder het zadel van je scooter. Helaas gebeurt het regelmatig dat mensen de kans grijpen om jouw tasje van je nek te rukken, terwijl ze je inhalen op een scooter die harder rijdt dan jij. Niet alleen zul je je waardevolle spullen kwijt zijn, ook kun je hier lelijke brandwonden in je nek aan overhouden. Hetzelfde geldt voor het vasthouden van je smartphone.

POLITIE & CORRUPTIE

Hoewel 'corruption affairs' hun best doen om het tegen te gaan, zien we nog steeds dat de politie in Bali vrij corrupt is en niet altijd betrouwbaar. Rijd jij in/op een voertuig dan kan het zijn dat je staande gehouden wordt. Er wordt gevraagd jouw (internationale) rijbewijs te laten zien. Soms is er een hele vage rede waarom je Rupiahs moet betalen. 

TIP: Wanneer je zegt dat je niet het gewenste bedrag bij je hebt, zullen ze je vragen je portemonnee te openen. Wij houden altijd een portemonnee apart met maximaal 100.000 IDR. Op deze manier voorkom je grote bedragen te betalen.

OPGELICHT BIJ HET HUREN VAN EEN HUIS

Het is mij overkomen (Arinda), ik ben zwaar opgelicht bij het huren van een huis in Bali. Vaak is het zo dat je een huis voor een jaar huurt en de huur overmaakt of cash betaald aan de verhuurder. Ik maakte de fout een agent in de hand te nemen en hem te vertrouwen. De dag dat ik zou verhuizen kreeg ik een telefoontje dat de deal niet doorging. Niet alleen stond ik op straat maar was ik ook 150.000.000 IDR lichter. Je leest het goed, 150.000.000 IDR. Dat is omgerekend bijna 10.000 Euro! Zeker zuur als degene waarmee je het huis zou huren zegt dat het jouw schuld is, waardoor je alleen deze financiële domper moet ervaren.

TIP: Probeer altijd een directe deal te maken met de eigenaar van het huis. Laat een contract opstellen en ga eventueel langs de notaris. Vraag altijd om een betaalbevestiging met een stempel.​ Heb je hulp nodig bij het vinden van een geschikt huis? Sorry, dit is niet iets waar wij onze handen aan willen branden. Je zult hier je eigen weg in moeten vinden.


UITGAAN & DE VOLGENDE OCHTEND WAKKER WORDEN We horen regelmatig verhalen van (vooral jonge) meisjes dat ze uit zijn gegaan en niets meer weten vanaf het moment dat zij een slok van dat ene drankje dronken. Juist, gedrogeerd! Overkomt het jou, om welke rede dan ook. Ga direct naar het ziekenhuis om een volledige check up te doen. Ook is het verstandig om uit voorzorg een morning after pil te nemen als je geen anticonceptie gebruikt. Aangifte bij de politie heeft vaak niet veel zin, omdat er gevraagd wordt te betalen voor het opmaken van een rapport. 

DRUGS: MARIUANA, HASH & AL HET ANDERE

Er is een no-tolerance beleid als het gaat om drugs in Indonesië. Neem dus niets mee vanuit Nederland en gebruik het ook niet als het aangeboden wordt. Heb jij het verhaal gehoord of gelezen van 'the Bali 9?'. Je zou het eens kunnen Googlen. Twee van de jongens zijn uiteindelijk veroordeeld tot de doodstraf. Ook het verhaal van Schapelle Corby zou je een kunnen bekijken. Dan weet je waar we het over hebben.

See you on the next wave! Aldo & Arinda

55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page