top of page
  • Foto van schrijver@surfwithaldo

VERZEKERD BIJ EEN (BROMMER) ONGELUK?

Bijgewerkt op: 2 sep. 2019

Eens in de zoveel tijd komt er een GoFund me campagne voorbij. De vraag om donaties voor het bekostigen van een ziekenhuis opname wordt gesteld. We lezen verder en zien dat het opnieuw om een Westerse reiziger gaat, die zonder helm op de brommer is gestapt. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik wil nu wel eens duidelijkheid op de vraag: ‘Vergoed de zorgverzekering de ziektekosten voor een ongeluk wel of niet als ik op een scooter in Bali rijdt waarvan de cilinderinhoud overeenkomt met dat wat in Nederland gezien wordt als motor (én geen helm draag).’

Eerder schreven we er een artikel over: ‘Brommer alias motorrijden in Bali (en het liefst zonder helm)’. Dit artikel hebben we aangepast omdat we nieuwe informatie, na contact te hebben gehad met verschillende zorgverzekeraars in Nederland.

ONGELUK MET DE BROMMER ALIAS MOTOR (ZONDER HELM)

Jaarlijks gebeuren er honderden ongelukken onder toeristen die besloten op een brommer alias motor te stappen. Wij kunnen je vertellen dat sommigen zijn er niet best aan toe zijn en zelfs overlijden. Wist je trouwens dat het heerlijk is om zonder helm te rijden? Maar… dat het best vreemd is om te doen als het verboden is volgens de wet en je dit in je eigen land ook niet zou doen.

TIP: Stop een noodkaartje in het hoesje van je telefoon en in jouw portemonnee. Schrijf er persoonlijke gegevens op: volledige naam, geboortedatum en land van herkomst. Daarnaast gegevens van jouw zorgverzekering, met noodnummer én contactgegevens van een familielid die gewaarschuwd moet worden in geval van nood.

BROMMER ALIAS MOTOR

Met deze titel bedoelen we dat de brommers op Bali in Westerse landen niet gezien worden als brommer. Dit heeft te maken met de cilinderinhoud. In ons land zou dat brommertje wat jij huurt op de hoek van de straat onder de categorie ‘motoren’ vallen. Heb je daar een (internationaal) rijbewijs voor?VERZEKERING: DEKKING ZIEKTE- EN REISKOSTEN

Ik heb besloten een bericht te verzenden (via Facebook) naar de volgende acht Nederlandse (zorg)verzekeraars: Zilveren Kruis, Univé, HEMA, De Friesland verzekeraar, Zorg en Zekerheid, Menzis, Ditzo en Anderzorg. De verzekeraars die niet binnen een week (dus niet) geantwoord hebben zijn: Menzis, Ditzo en Anderzorg. Zilveren Kruis kwam binnen een uur met een helder antwoord. De overige zorgverzekeraars antwoordden binnen kantooruren op de eerstvolgende werkdag.

Vrijwel alle zorgverzekeraars geven aan:  ‘Afhankelijk van de (zorg/reis) verzekering is iemand gedeeltelijk of tegen kostprijs verzekerd voor medische spoedeisende zorg buiten Nederland. Wij adviseren altijd om vooraf de voorwaarden en samenstelling van uw verzekeringen te raadplegen dan wel aan te passen naar uw wensen. Het is aan te raden en zelf bij wet verplicht een helm te dragen in Indonesië. Het niet dragen van een helm heeft géén invloed op de geldigheid van de zorgverzekering. Wij adviseren u de voorwaarden van uw reisverzekering door te nemen of motorrijden (zonder helm) een uitsluiting is.’

Wij benadrukken (na heftig commentaar via verschillende Facebook groepen) dat het altijd belangrijk is om jouw zorg- en reisverzekering te checken voorafgaand aan jouw trip naar Bali. Een handig vragenlijstje:

1. Ik huur een brommer op Bali, krijg een ongeluk en beland in het ziekenhuis. Wat doen jullie? 2. Wat is het noodnummer van de zorgverzekeraar? 3. Hoe kan ik zo snel mogelijk de (financiële) hulp krijgen als dat nodig mocht zijn? 4. Welke kosten worden gedekt door de zorg- en welke door de reisverzekering?

5. Moet ik gemaakte kosten eerst zelf betalen? 6. Wat is de rol van de zorg- en reisverzekeraar in geval van overlijden?

CHECK JOUW VERZEKERINGEN + SLUIT EEN REISVERZEKERING AF

Zorgverzekeraar zeggen niet dat geneeskundige kosten niet gedekt zouden worden als jij in het ziekenhuis beland. Wél wordt er in sommige gevallen gezegd dat er 'specifieke voorwaarden' kunnen zijn afhankelijk van de zorg- en reisverzekering. Besluit jij een tweewielig voertuig te gaan besturen in Bali, zorg dan sowieso dat je de voorwaarden van jouw zorg- en reisverzekering kent én het noodnummer in je telefoon hebt zodat je hen kunt bereiken op het moment dat er iets gebeurt.

TIP: Een herhaling, stop een noodkaartje in het hoesje van je telefoon en in jouw portemonnee. Schrijf er persoonlijke gegevens op: volledige naam, geboortedatum en land van herkomst. Daarnaast gegevens van jouw zorgverzekering én het nummer van een familielid die gewaarschuwd moet worden in geval van nood.


ONGELUK TIJDENS HET SURFEN De stranden rond Canggu, vooral Batu Bolong, is rond het hoogseizoen, erg druk met beginnende surfers. Het gebeurt regelmatig dat mensen besluiten zelf een surf board te huren zonder de gevolgen hiervan vooraf te bedenken. Neem eerst minimaal 5 surflessen voordat je besluit zelf het water in te gaan. Ken de regels in het water en voorkom ongelukken! Mocht je toch iets oplopen tijdens het surfen, zorg wederom voor een goede zorg- en reisverzekering zodat je zeker bent van een complete dekking. Surfscholen nemen nooit verantwoordelijkheid voor medische kosten.

MEDISCHE HULP IN CANGGU

Er zijn verschillende Medical Clinics te vinden rond Canggu. Een van onze favorieten bevind zich op Jalan Raya Canggu: Bali Med. Hoewel de buitenkant er niet geweldig uitziet, is de zorg ons altijd goed bevallen. We hebben het dan over een snijwond door het rif, ongelukkige landing op een zee-egel of een oorontsteking. 

​​

See you on the next wave! Aldo & Arinda

144 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page