top of page
  • Foto van schrijver@surfwithaldo

HONDSDOLHEID: ALLES OVER RABIËS OP BALI

Bijgewerkt op: 2 sep. 2019

Hoogstwaarschijnlijk heb je informatie voorbij zien komen over rabiës in Bali. De vaccinatie tegen rabiës is vrij prijzig. Ook wordt de keuze, of je de prik wel of niet neemt, bij jou gelegd. Achtergrond informatie is dus een must! Laat je middels dit artikel informeren en maak jouw eigen keuze.

WAT IS RABIËS?

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het is een dodelijke ziekte die bijna over de hele wereld voorkomt. Het virus komt voor bij zoogdieren als honden, katten, vossen, apen en vleermuizen. De speekselklieren van de dieren bevatten het virus. De periode tussen de besmetting en het uitbreken van ziekteverschijnselen (incubatietijd) varieert van drie weken tot anderhalf jaar. Het zieke dier, meestal een hond, gedraagt zich gedurende een deel van de incubatietijd abnormaal, is stil, eet daarna alles en bijt in alles, is zeer agressief en vertoont een sterke zwerflust. Na de agressieve periode treedt verlamming van spieren op en ongeveer een week na het begin van het bijterige en agressieve gedrag overlijdt het dier.

OVERDRACHT VAN HET RABIËS VIRUS

Je kunt besmet raken wanneer het speeksel van een besmet dier in de bloedbaan terecht komt, bijvoorbeeld doordat het dier je bijt. Ook likken (over open wondjes) of door krabben geeft kans op besmetting. Het micro-organisme kan de intacte huid niet passeren. In het geval van alleen het aanraken van het speeksel, geeft dit dus geen infectie. Komt het virus wel in de bloedbaan terecht, dan zal het virus zich zeer snel door het lichaam verspreiden. Het bereikt dan snel de zenuwvezels, de hersenen en het ruggenmerg. Rabiës is een van de gevaarlijkste infectieziekten, en kan vaak leiden tot de dood. Ook overdracht van mens op mens is mogelijk, dit komt gelukkig niet vaak voor.


VACCINEREN

Er zijn geen medicijnen tegen rabiës, een vaccinatie voor de reis of direct na een bijtincident is de enige behandeling. Het is en blijft dus een lastig keuze. Moet je je nou wel of niet laten vaccineren tegen rabiës? Een vaccinatie bestaat uit drie prikken. Dag 0, 7, 21-28. De keuze om dit wel of niet te doen hangt vaak af van de beschikbaarheid van een goede behandeling na een eventueel incident. In andere woorden: wat zijn de mogelijkheden van een goede behandeling op Bali als je daar door een hond wordt gebeten?

GEBETEN OP BALI. WAT NU?

Indien je bent gebeten door een hond, laat de wond dan eerst flink doorbloeden. Het is belangrijk dat de wond voorzichtig maar grondig wordt gewassen met water en zeep (10 minuten wassen onder stromend water). Desinfecteer hierna de wond met alcohol of jodium. Als laatste is het belangrijk dat je contact opneemt met het noodnummer van je reisverzekering of met je ziektekostenverzekeraar. Het is namelijk van belang dat je hierna bij een ziekenhuis/kliniek in Bali antistoffen en vaccins krijgt, ongeacht je wél of niet ben gevaccineerd.


Ben je niet gevaccineerd moet er binnen 24 uur een inenting worden genomen. Hiervoor zijn twee verschillende vaccinaties nodig. De eerste: een passieve. Deze geeft antistoffen voor directe bescherming tegen het virus. De tweede: een actieve. Deze wordt in een periode van enkele weken in een serie van vijf injecties gegeven. In veel landen zijn de antistoffen moeilijk verkrijgbaar. In het geval van mogelijk bijkomende bacteriële infectie, kan antibiotica of een tetanusinjectie worden toegediend.

LET OP: Ben je gebeten door een hond, maar wel gevaccineerd? Ook dan heb je nog twee aanvullende vaccinaties nodig. Per situatie wordt bekeken welke behandeling van toepassing is.VERSCHIJNSELEN De verschijnselen van hondsdolheid zijn: hoofdpijn, stikklachten, sterke speekselvloed, angst, keelpijn en verhoogde prikkelbaarheid.

PROCES & KOSTEN VACCINATIES

Het process van vaccineren voor het rabiës virus, verloopt in verschillende stappen. Je zult twee consults hebben, en twee injecties. In het eerste consult zul je samen met de arts bespreken of je in aanmerking komt voor het vaccin. Dit gaat afhankelijk van je duur van de reis en de landen waar je heen zult gaan. Dit eerste consult kost €22.50. Vervolgens moet je zeven dagen later, op het tweede consult komen. Dit kost €14.00. Hier krijg je dan je eerste vaccin, deze kost €45.00, het twee vaccin kost ook €45.00. In totaal kost het vaccineren tegen rabiës dus €126.50. Vergeet niet dat als je als je gebeten wordt nadat je bent gevaccineerd, je alsnog een aanvullende vaccinaties nodig hebt. Deze kosten worden eventueel gedekt door jouw reisverzekering.

BRON: GGD Nederland.

See you on the next wave! Aldo & Arinda

448 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page