De vraag over een visum of visa voor Bali komt wellicht bij je op tijdens het plannen van jouw reis naar Indonesië. In dit artikel lees je over de verschillende typen visa voor Bali.
LET OP: Voor Indonesië is het verplicht om een ticket te hebben waarop staat dat je het land weer zult verlaten. Het komt vaak voor dat hier niet naar gevraagd wordt. Stel dat je staande wordt gehouden en jij kunt het retrour ticket niet laten zien, dan moet je ter plekke een ticket boeken. Gebruik dan SkyScanner voor de beste deals en check (voorafgaand) wat jouw volgende bestemming wordt!
TOURIST VISA ON ARRIVAL
Geldig: 30 dagen
Eenmaal aangekomen op het vliegveld loop je naar de immigratie. Dit staat duidelijk aangegeven op de borden. Als je minder dan 30 dagen blijft loop je direct door naar de immigratie (kantoortjes met mensen in uniform) om vervolgens een stempel in je paspoort te krijgen. Geen kosten als je minder dan 30 dagen in Indonesië blijft.
TOURIST VISA ON ARRIVAL
Geldig: 60 dagen
Blijf je langer dan 30 dagen koop dan een Tourist Visa On Arrival vóór de immigratie. Dit kost 35 USD en betaal je cash. Daarna kun ook jij door richting de immigratie kantoortjes. Zorg voor een return ticket voor het geval hier naar gevraagd wordt.
LET OP: Het is nodig om één keer naar het immigratie kantoor te gaan voor het geven van vingerafdrukken en het nemen van een foto. Je kunt hiervoor gebruik maken van onze agent. Hij stelt zich aan jou voor via de Balishop.
SOCIAL CULTURAL VISA
Geldig: 6x 30 dagen
Een social visa kan verkregen worden in Nederland of door vanaf Indonesië naar Singapore of Kuala Lumpur te vliegen. Wij hebben ervaring met het regelen van Social Visa's omdat we deze voorheen zelf altijd gebruikten voor ons verblijf in Indonesië. Via onze agent regelden we een sponsor letter en vertrokken met de juiste papieren naar Singapore (eenvoudig en snel geregeld). Daar lever je jouw paspoort vóór 10 uur 's ochtends in om hem vervolgens tussen 16.00-17.00 weer op te halen bij de agent. Wij betaalden in 2018 zo'n 170 SGD en wat Rupiahs voor de agent. Wil je meer informatie? Onze agent stelt zich aan jou voor via de Balishop.
LET OP: Met een social visa is het niet mogelijk om te werken binnen Indonesië. Online werk wordt gedoogd, hoewel wij adviseren om dit niet vanuit co-working plekken te doen maar daarvoor jouw 'thuis' te gebruiken.
STAGE & VRIJWILLIGERSWERK: SOCIAL CULTURAL VISA
Geldig: 6x 30 dagen Visum voorwaarden kun je het beste bespreken met een projectcoördinator als je twijfelt én wij raden aan om contact op te nemen met de Indonesische Ambassade in Den Haag. Veel instanties gebruiken het Sociaal Cultural Visa wat niet meer dan het Social Visa is. Het visum wat je nodig hebt zal afhangen van de tijd die je doorbrengt in Bali. Ook is het goed om een uitnodigingsbrief van de instantie waarbij jij vrijwilligerswerk of stage gaat lopen vooraf te vragen.
KITAS: VERBLIJFSVERGUNNING ÓF WERKVERGUNNING Geldig: 12 maanden Ben je getrouwd met een Indonesiër, dan kun je KITAS aanvragen en mag je werken om jouw gezin te onderhouden. Er zijn verschillende soorten KITAS beschikbaar. Ben je niet getrouwd en wil je toch in Indonesië werken weet dan dat dit mogelijk is, als je alles goed regelt en de financiële mogelijkheden hebt om dit te bekostigen. Voor specifieke vragen adviseren wij onze betrouwbare agent te raadplegen.
KITAS: RETIREMENT VISA OF SENIOREN VISUM
Geldig: 12 maanden
Het senioren visum is bedoeld om personen van 55 jaar en ouder de mogelijkheid te bieden om lang in Indonesië te verblijven. Dit is in eerste instantie een verblijfsvergunning voor één jaar. Daarna kan dit visum jaarlijks verlengd worden. Dit senioren visum staat bekend onder de naam KITAS en wordt ook Retirement Visa of Limited Stay Visa genoemd. Om een verblijfsvergunning (KITAS) aan te vragen is het nodig een sponsor te hebben van een geregistreerd bedrijf bij het Immigratiekantoor in Indonesië. Het is niet toegestaan om in Indonesië te werken of anderszins geld te verdienen. Om een werkvisum te krijgen heb je KITAS nodig. De kosten voor een werkvisum bedragen ongeveer 1500 USD per jaar.
Onze betrouwbare agent kan jou helpen met het aanvragen van KITAS mits je aan de juiste voorwaarden voldoet: 55 jaar of ouder en vast inkomen hebt in het thuisland.
OVERSTAY: VISUM VERLOPEN Het zal je maar overkomen, je bent helemaal vergeten dat je te lang in het land bent óf kiest bewust voor een overstay. Weet dat je per dag een boete van 1.000.000 IDR betaald (verhoogd sinds juni 2019). Een overstay wordt gezien als misdrijf. Heb je minder dan een week overstay, dan wordt er vaak niet moeilijk gedaan op het moment dat je Bali wilt verlaten. Plaats het exacte bedrag tussen je paspoort bij de immigratie. Je wordt meegenomen door een beambte, wacht buiten bij het kantoortje en krijgt daarna jouw paspoort met een ‘boete bon’ terug. Het is niet onze bedoeling jou te stimuleren te ‘kiezen’ voor een overstay. In sommige gevallen is dit wél financieel aantrekkelijker.
KLEDINGVOORSCHRIFTEN IMMIGRATIEKANTOOR
Om je aanvraag of verlenging van het visum zo soepel mogelijk te laten verlopen is het verstandig om je aan de kledingvoorschriften te houden. Dit geldt vooral voor het Immigratiekantoor op Bali bij het verlengen van jouw visum. Bedek je schouders en knieën. Ook uit respect voor de cultuur.
MEEST GESTELDE VRAGEN OVER HET VISUM VOOR INDONESIË, BALI
We krijgen veel vragen over visa, langer verblijven en werken in Bali. Daarom hebben we de meest gestelde vragen op een rij gezet:
'Ik ga op vakantie naar Bali, moet ik betalen voor een visum bij aankomst?' Als je niet langer dan 30 dagen blijft hoeft je als Nederlander niet te betalen voor een visum bij aankomst. Ook hoeft je voorafgaand aan je reis niets te regelen. Wil je langer dan 30 dagen verblijven zorg er dan voor dat je VOA (Visa On Arrival) koopt voor 35 USD. Dit is het meest eenvoudig contant te betalen, zorg er dus voor dat je dit op zak hebt. Daarna neem je contact met ons op en sturen wij de gegevens van onze agent zodat je een afspraak kunt plannen om je vingerafdrukken en foto te laten nemen op het immigratiekantoor.
'Ik ben van plan naar Bali te gaan en werk te zoeken. Kan dat?' Dat is lastig! Het is niet eenvoudig een visum te krijgen en hier aan het werk te gaan. Je kunt je ook voorstellen dat een groot deel van de Indonesiers op zoek is naar werk en zij voor een lager loon aan het werk kunnen dan wij, westerlingen. Banen ontnemen, dat heeft niet onze voorkeur. Wél zou je kunnen denken aan een online baan wat je vanuit jouw huis uitvoert. Dat wordt nog steeds gedoogd, althans... het is lastig voor de immigratie om deze manier van werken op te sporen maar is illegaal!
'Wat gebeurt er als ik niet binnen 30 dagen het land uit ga?' Dan betaal je een boete van 1.000.000 IDR per dag wat je op het vliegveld kunt betalen bij het verlaten van Indonesië. Verder zijn er geen gevolgen. Het is daarom soms goedkoper om een overstay te hebben dan een VOA te kopen en het verlengen van dit visum. Dit is wat je zelf kunt berekenen.
'Ik wil rentenieren op Bali, zijn daar regelingen voor?' Ja, er zijn speciale regelingen voor. Dit worden Retirement Visa's genoemd. Je kunt dan voor een jaar op Bali verblijven tegen lagere kosten.
See you on the next wave! Aldo & Arinda
コメント